Layout af talen
Her får du hjælp til at lave layout af din tale.
Layoutet bestemmes af din opgaveformulering
Det kan virke som en mærkelig tanke, at en tale skal have et bestemt layout. For talen er jo en mundtlig genre. Men i opgaverne i skriftlig dansk har talen form af et manuskript, som du kan blive bedt om at layoute på forskellige måder.
Her er to eksempler på krav:
- Du skal layoute din tale, så den efterfølgende kan udgives på skolens hjemmeside.
- Du skal layoute din tekst, så den efterfølgende kan hænge på Folkemødets debatvæg.
Det første eksempel fortæller dig, at du skal layoute din tale, så den passer til en webside, altså lidt som et blogindlæg. Det andet, at din tale skal sættes op som en slags plakat. Der kan også være eksempler på, at du skal layoute talen til en avis, altså som en klumme eller et debatindlæg.
Der kan altså være mange forskellige måder at opsætte din tale på.
Uanset opgaveformuleringens krav er der dog nogle regler for layout af en tale, som er gode at følge. Det vigtigste er, at du skal sætte talen op, så den bliver læsevenlig for modtageren og tilpasset til mediet.
Her kan du se et eksempel på layout til skolens hjemmeside.

Vælg en titel
Du skal vælge en rammende titel, som er dækkende for indholdet og vækker læserens interesse. Skriv den med større skrifttype.
Angiv tid og sted
Du skal angive tid og sted. Hvor og hvornår blev talen holdt? Her er nogle eksempler:
- Tale ved Sofies konfirmation den 30. april 2021
- Tale ved ungdommens folkemøde i Fælledparken 8. september 2021.
Sæt teksten op, så den bliver læsevenlig
Du skal sætte din tekst op, så den er let at læse op fra. Dine afsnit skal være korte og overskuelige.
Du kan overveje at bruge kursiv til at fremhæve bestemte ord, som du vil lægge særligt vægt på i talen.
Talen skal opdeles i korte afsnit med afstand imellem. Det gør det lettere at læse manuskriptet op.
I de fleste former for layout af taler må du godt lave mellemrubrikker, sådan at du får inddelt din tale i flere sammenhængende afsnit. Mellemrubrikkerne skal i kort form give udtryk for afsnittets pointe.
Hvis du layouter til aviser, hjemmesider eller plakater, kan det også være relevant, hvis du laver et fremhævet citat fra din tale. Det gør du ved at lave et grafisk element på siden. Du kan lave elementet som en tekstboks i word. Her kan du se et eksempel:

Skriv dit navn på talen
Du skal skrive dit navn på talen, så du bliver en klar afsender. Afhængigt af layoutet kan du skrive navnet som en slags byline som i en avis, eller du kan skrive det under selve talen.
Brug eventuelt illustrationer
I nogle former for layout kan du måske bruge billeder. Det gælder især, hvis din tale skal sættes op som en plakat, på en hjemmeside eller som en artikel i en avis. Du kan fx bruge et billede, der viser talens emne. Du bør dog holde dig til et enkelt billede, som står før selve talen. Husk at lave en billedtekst.

Hvis du sætter din tale op som et debatindlæg eller en klumme, kan det være relevant at sætte et lille billede ind af dig selv.
Sæt en kildeliste ind til sidst
Hvis du har brugt kilder i din tale eller som inspiration til dem, skal du efter selve talen lave en kildeliste. Her kan du se, hvordan du stiller listen op.
Gem din tale som pdf
Hvis du gemmer din tale i Word-format, kan du risikere at dit layout ser mærkeligt ud på en anden computer end din egen. Derfor er det altid en god idé at gemme din tale som pdf-format, hvor layoutet bliver fastlåst. Det gør du ved at vælge “Gem som…” i Word og så sætte filformatet til “pdf”.