Lav layout
Sådan laver du layout af en reportage
Det sidste skridt i at skrive opgaven er at sætte din reportage op på den rigtige måde. Hvis opgaveformuleringen fortæller, at din reportage skal bringes i et trykt medie (blade og aviser), skal du vælge et layout som passer til det. Hvis det omvendt skal bringes på en internetside, skal du tilpasse dit layout til internettet.
Layout til aviser og blade
Du bør bruge en almindelige skrifttype med ‘fødder’ fx Georgia eller Times New Roman. Skriv i med skriftstørrelse 10-12 og med 1,15 i linjeafstand.
Derefter skal du sætte din tekst op på siden:
- Mediets navn og datoen sættes i topppen af siden. Er der ikke nævnt et navn på mediet i opgaveformuleringen, finder du selv på en fx “Lokal-Posten” eller “Dagens Nyheder”.
- Overskrift (rubrik): skrives med fed og større skrift.
- Underrubrik (manchet): fremhæves med fed eller kursiv
- Byline: skriv dit eget navn under manchetten
- Brødteksten skal du sætte op i to-tre spalter. Det giver et professionelt udtryk, ligesom en reportage i et trykt medie. Spring en linje over, når du skifter til et nyt afsnit og brug gerne mellemrubrikker, som sammenfatter indholdet af afsnittene.
- Billeder og billedtekster kan du sætte ind undervejs i reportagen, men det er en god idé at udvælge et særligt godt billede, som du sætter ind i toppen af reportagen under din overskrift.
- Faktabokse kan du sætte ind undervejs i reportagen eller til sidst.
- Margin skal være venstrejusteret. Du skal selv lave orddelinger, så højre margin ikke bliver for rodet.
- Sidetal indsættes nederst på siden
Layout til internetsider
På en internetside skal du ikke sætte din reportage op i spalter. Du bør bruge en skrifttype uden fødder, som er let at læse på nettet. Calibri er et godt bud. Skriv med skriftsstørrelse 10-11 og med 1,15 i linjeafstand.
Derefter skal du sætte din tekst op på siden:
- Navnet på internetsiden skrives i toppen af siden
- Derefter skriver du datoen for udgivelse af indlægget med lille skrift
- Overskrift (Rubrik) skrives med ekstra stor skrift
- Underrubrik (manchet) fremhæves med mellemstor skrift
- Byline (dit navn) kommer inden brødteksten
- Brødteksten inddeles i kortere afsnit på maksimalt 5-7 linjer. Lav ekstra linjeskift mellem afsnittene.
- Billeder og billedtekster kan du sætte ind undervejs i reportagen, men det er en god idé at udvælge et særligt godt billede, som du sætter ind i toppen af reportagen under din overskrift.
- Faktabokse kan du sætte ind undervejs i reportagen eller til sidst.
- Margin skal være venstrejusteret. Du skal selv lave orddelinger, så højre margin ikke bliver for rodet.
- Normalt er der ikke sidetal på internetsider. Men når du afleverer din opgave er det alligevel en god idé, hvis du har dem på.
Eksempler på layout
Her har du to eksempler på layout. Vi har brugt teksten fra eksempelopgaverne og sat den første side af hvert eksempel op:
Reportage i en avis
Her kan du se første side af reportagen om det kolde gys. Den har fået et bærende billede med billedtekst i toppen. Der er en rubrik i stor skrift efterfulgt af en underrubrik og byline.
Brødteksten er sat op i to spalter med mellemrubrikker. Skrifttypen hedder Georgia og er i 10 punkt med 1,15 i linjeafstand. Georgia er en skrifttype med fødder, som ser godt ud i en avis.

Her kan du hente reportagen som PDF.
Reportage på nettet
Her er den første side af reportagen om e-sport. På toppen af siden er der et billede med et dynamisk udtryk. Derefter følger rubrikken i stor skrift og artiklens byline.
Brødteksten er sat op i korte afsnit, som er lette at overskue på en hjemmeside. Skrifttypen er Calibri i 10 punkt med 1,15 i linjeafstand. Calibri er en skrifttype uden fødder. Det gør den let at læse på skærmen. Du kan også se en faktaboks, som er indsat i teksten nederst.

Her kan du hente reportagen som PDF.
Indsæt kildeliste til sidst
Hvis du har brugt andre kilder end opgavehæftet, skal du indsætte en kildeliste efter din reportage. Den skal ikke layoutes på samme måde, men laves som en helt almindelig kildeliste.
Du skal sortere dine kilder alfabetisk og angive disse oplysninger:
- Forfatter eller afsender
- Udgivelsesdato
- Titel
- Datoen hvor du så eller læste siden
- Sidens navn
- Url'en
Du behøver ikke angive kildeoplysninger til medieklip eller tekster fra selve opgaveformuleringen.
Her kan du se et eksempel:

Her er et eksempel på en kildeliste. Den er opstillet ved at bruge den automatiske kildefunktion i Word. Men du kan også lave den selv. Tryk på billedet for at se det i stor udgave.