Sådan finder du et godt indhold

Hvordan finder du et godt indhold til en reportage? Det får du hjælp til her. 

Se det vedlagte medieklip

Hvis du skal skrive din reportage ud fra et prøvesæt, vil der være et medieklip vedlagt opgaveformuleringen. Meget ofte er det et medieklip fra den begivenhed, som du skal lave reportagen om. Det er altså meningen, at du skal bruge materialet som grundlag for din reportage. 

Derfor skal du begynde med at se medieklippet grundigt igennem og notere ned undervejs, hvad du kan bruge fra det:

  • Hvor og hvornår foregår begivenheden? Hvem deltager i den? Hvad går begivenheden ud på?
  • Hvordan kan du beskrive omgivelserne og stemningen?
  • Hvilke spændende ting gør deltagerne i begivenheden?
  • Hvilke interessante udtalelser kommer deltagerne eller andre med i klippet?
  • Hvor i klippet kan du finde gode billeder?
  • Hvilke faktaoplysninger får du om begivenheden eller aktivteterne?

Det er en god idé at notere nogle korte stikord til spørgsmålene. Hvis du finder gode udtalelser i klippet, er det en god idé at skrive dem ned som citater. Husk at notere navnet på personen, som udtalelserne kommer fra. 

Du kan tage screenshots af gode billeder, som du kan bruge i din reportage. Husk også at notere tiden. I reportager er der næsten altid forklaringer af begivenheden og faktaoplysninger med. Så dem skal du have øje for, når du ser klippet.

Eksempel

Reportage om e-sport

Hvor og hvornår foregår begivenheden? Hvem deltager i den? Hvad går begivenheden ud på? Der er Danmarksmesterskab i E-sport. Stævnet bliver holdt i Odense på Odense Rådhus. Der bliver dystet i Counter-Strike, Fifa og League of Legends.

Hvordan kan du beskrive omgivelserne og stemningen? Der er en god og energisk stemning. Der er masser af mennesker, og der er folk i alle aldre. Der er masser af farvet lys. Folk sidder indenfor, og publikum sidder linet op langs med væggene. Der er storskærme, der viser de forskellige kampe. Folk smiler og ser spændte ud. En kvinde tager sig til munden, mens hun følger med i en af kampene. Folk hujer og hepper. Der er et godt fællesskab blandt spillerne: De giver hinanden fistbumps og high-fives mellem kampene.

Hvilke spændende ting gør deltagerne i begivenheden? Der bliver dystet i League of Legends, og det ene hold får ødelagt sit Nexus og taber. Delfinerne fra AaB vinder Danmarksmesterskabet. De vinder over Vikings.

Hvilke interessante udtalelser kommer deltagerne eller andre med i klippet? En dame fra publikum: ”Der er en god konkurrenceånd.” En af drengene fra Aab Delfinerne: ”Det er super fedt at få så meget opbakning.” En af drengene fra Vikings: ”Vi synes, det er noget af det fedeste, vi har været til.”

Hvor i klippet kan du finde gode billeder?

  • (00:05) Publikum sidder begejstret og klapper.
  • (01:04) Delfinerne fra AaB fejrer sejren med medaljer og deres trofæ.

Hvilke faktaoplysninger får du om begivenheden eller aktivteterne? Der er Danmarksmesterskab i E-sport. Mesterskabet foregår på Odense Rådhus. Aab Delfinerne vinder Danmarksmesterskabet.

Når du har set medieklippet igennem og taget nogle gode noter, skulle du gerne have grundstoffet til at skrive en god reportage.

Søg oplysninger på nettet

I de fleste opgaveformuleringer skal du også søge informationer på nettet. Medieklippene er også tit meget korte, så derfor kan det være nødvendigt at finde ekstra informationer om de begivenheder, som de beskriver.

I medieklippet til reportagen om E-sport er der for eksempel ikke ret mange fakta. Du får ikke tidspunktet på begivenheden, og du får ikke noget at vide om, hvad det kræver for at blive en god e-sportsudøver.

Så her må du gå på jagt selv. Du kan til eksempel lede efter statistikker og fakta eller udtalelser fra relevante kilder, som kan hjælpe med at besvare punkterne i opgaveformuleringen. Men du kan også lede efter supplerende oplysninger om selve begivenheden, hvis du har behov for at vide lidt mere om den.

Du skal altid have fokus på emnet og opgaveformuleringen, så du ikke kommer for vidt omkring. Det er også vigtigt, at du kan bruge tingene fra din søgning på en naturlig måde i reportagen. Det skal gerne kunne flettes ind, så det ikke virker som et afbræk i reportagen.

Du må selvfølgelig ikke skrive direkte af fra nettet. Så hvis du bruger noget fra din søgning til inspiration i dine beskrivelser, skal du formulere dig i dine egne ord. Men når du bruger citater, skal du gengive dem nøjagtigt.

Til sidst i din opgave, skal du lave en kildeliste over alle de sider, som du har brugt til din reportage. Derfor skal du huske at notere dig kildeoplysningerne undervejs.

Søgning på nettet kan hurtigt blive en tidsrøver. Derfor skal du tænke over, hvordan du kan lave en præcis søgning. Det kan også være en god idé at søge andre steder end Google. Søger du til eksempel nyheder, så kan det være bedre at søge på webstedet for en stor avis eller på DR.dk. Søger du fakta og viden, er det store offentlige websted for leksikoner lex.dk et godt sted.