Det kolde gys

Her får du et eksempel på en reportage om vinterbadning. Reportagen skal forestille at være skrevet til en avis. I reportagen beskriver skribenten stemningen ved Vinterbadefestivalen i Søndervig. Reportagen giver også læserne relevante oplysninger om vinterbadning. Undervejs i reportagen har vi indsat forklaringer, hvor du kan læse vores overvejelser og valg om indhold og sprog.

Opgaveformulering

Reportagen er skrevet ud fra denne opgaveformulering, som var del af afgangsprøven i skriftlig dansk i december 2019:

Det kolde gys

Vinterbadning er blevet populært blandt danskere. Flere sundhedseksperter udtaler sig om vinterbadningens fordele. “Det er det, jeg plejer at kalde motion for blodkarrene”, siger kuldeforsker og læge Teit Mantoni i et interview på netdoktor.dk

Forestil dig, at du er journalist på en trykt avis og skal skrive en reportage fra Søndervig Vinterbadefestival.

Skriv en reportage fra Søndervig Vinterbadefestival.

Som forberedelse til din reportage skal du se videoen.* Desuden skal du søge baggrundsviden om vinterbadning i Danmark.

Din reportage skal indeholde:

  • beskrivelse af stemning og oplevelser fra festivalen
  • udtalelser fra en ekspert og fra en eller flere af vinterbaderne
  • relevante oplysninger om vinterbadning i en faktaboks
  • illustrationer.

Giv din reportage en rubrik.

*Til opgaveformuleringen var der vedlagt et medieklip om vinterbadefestivalen i Søndervig. 

Her kan du hente hele reportagen som PDF.

Søndervig får en iskold afslutning på året 

The Winter Bath Festival in Søndervig in Denmark © Marianne Roed Jensen | Dreamstime.com

31. december afholdes vinterbadefestival for syvende år i træk på Søndervig Strand. Festivalen lokker tusindvis af børn, voksne og pensionister til stranden for at være med til årets sidste isnende dyp.

Af Helene Jensen

Se forklaring af afsnittet
 

Reportagens rubrik er bevidst holdt lidt flertydig for at vække læserens nysgerrighed. For normalt vil vi forstå sætningen som billedsprog: Et eller andet er gået galt i Søndervig. Men faktisk skal den forstås helt bogstaveligt.  

Derefter er der valgt et billede, som viser den store menneskemængde på stranden og det iskolde, grå hav i baggrunden. 

I underrubrikken forklares hvem, hvad, hvor og hvornår, som er de helt centrale oplysninger fra reportagen. Samtidigt antydes deltagernes udfordring med ordet "isnende", det skaber en forventning om noget spændende i læseren og kan derved fastholde interessen for at læse videre.

Klokken er lidt i 11 om formiddagen på årets sidste dag. Termometeret viser minusgrader, og stranden ved Søndervig i Vestjylland rammes af en ubarmhjertig, kold vind fra havet. Flere tusinde mennesker skæver med jævne mellemrum til himlen. Bare det ikke begynder at sne! På trods af det truende vintervejr, rejser folk til stranden uden tøven. De er pakket ind i flere lag af tykke sweatere, overtræksbukser og snørklede halstørklæder. En iskold vind fra havet pisker op langs stranden og gør børnenes kinder røde. En ældre dame pudser sin kuldehævede næse i et lommetørklæde. Bagefter skynder hun sig hurtigt at putte sine forfrosne fingre ned i jakkelommernes lune dyb.

I stedet for at holde i varmen foran brændeovnen er en lille folkevandring ankommet til Søndervig Strand. De forrige dage har den kolde strand næsten været mennesketom, men i dag myldrer folk til som fisk i stimer. Børn, kærestepar, bedsteforældre og familier. I dag er en begivenhed for alle, der har lyst til at få en ”frisk” afslutning på året. For 7. år i træk, afholder Søndervig Centerforening i samarbejde med Holmsland Klit Turistforening sin vinterbadefestival. På få år er begivenheden gået fra at samle et par hundrede deltagere til over to tusinde.

En yngre mand i grøn camouflagejakke står allerede klar med dykkerbriller i panden. Hans ånde fryser i luften og kan ses som en hvid damp. Om lidt skal han hoppe i vandet sammen med hundredvis af andre, og det bliver uden tvivl en kold fornøjelse. Et par meter væk står en forfrossen pige med krydsede arme og betragter manden skeptisk. Tanken om at springe i det iskolde hav ser ikke ud til at begejstre hende. 

Et stykke længere nede af stranden står en gruppe på fire kvinder fra Herning. De tager jævnligt en dukkert i vandet sammen, uanset hvordan vejret eller temperaturen er. I dag er ingen undtagelse, selvom der ligger is på havoverfladen. ”Når så mange mennesker farer ud i vandet på én gang, så når man slet ikke at tænke på, at det er koldt,” siger Jette Randeris. Hun har en grøn pufferjakke på og en gul hue trukket godt ned over panden. Hendes veninder er også godt pakket ind i adskillige lag, men om lidt skal de alle fire hoppe i vandet sammen med resten. 

Se forklaring af afsnittet
 

Her er anslaget på reportagen, som bringer læseren med ud på stranden. Det gøres ved ved at beskrive omgivelserne og gå tæt på nogle af deltagerne og en enkelt skeptisk tilskuer. Der bruges mange sanseindtryk og detaljer i beskrivelserne, og de er skrevet i nutid. Det gør dem levende. Beskrivelserne lægger også vægt på kulden som en udfordring for deltagerne, hvilket antyder en form for konflikt, hvor deltagerne er nødt til at overvinde sig selv fysisk. Afsnittet afsluttes med en udtalelse fra en deltager. 

Kan det virkelig være sundt?

Man ved dog godt, hvorfor folk får en lykkefølelse, når de tager en dukkert i iskoldt vand. I sekundet kroppen kommer ned i det kolde vand, sker der en biologisk kædereaktion: ”Kroppen nedkøles ekstremt hurtigt, og kroppens forsvar kommer på overarbejde. Blodkarrene trækker sig sammen, og chokket udløser en cocktail af endorfiner og adrenalin i blodet,” forklarer overlægen Bo Belhage, som har forsket i vinterbadningens virkninger på kroppen. Reaktionen på det kolde vand kan ifølge Belhage sammenlignes med kroppens reaktion på en hård omgang træning.

Ifølge Videnskab.dk har vinterbadere færre sygedage end gennemsnittet, og de føler sig generelt sundere. Forskningen er dog ikke helt overbevist. ”Der er intet lægefagligt belæg for, at vinterbadning skulle være sundt,” siger Bo Belhage, der er selv vinterbader. Ifølge lægen Jerk W. Langer er der dog flere gevinster at hente i det kolde vand: ”Det kan være et frirum for folk at vinterbade, og mentalt kan det give energi at komme ud,” forklarer han. 

Se forklaring af afsnittet
 

Her beskrives vinterbadningens virkninger for fysisk og mental sundhed. Der er udtalelser fra to eksperter. De forklarer virkningen i kroppen og giver udtryk for, at vinterbadning kan have positive mentale effekter og god energi, selvom det måske ikke har direkte sundhedsmæssige virkninger for os.

Det iskolde, gode fællesskab

Mens langt de fleste på stranden er kommet for at bade i det kolde havvand, trækkes folk også til i store mængder som tilskuere. ”Det sælger sig selv,” konstaterer Lei Andersen fra Holmstad Klit Turistforening. 

For et par år siden var der blot et par hundrede deltagere, men i dag er der lidt over 2000. Det gode fællesskab har helt klart været en faktor: ”Jeg oplever, at nogle af tilskuerne slet ikke har en relation til nogle af dem, der bader. Folk kommer bare for at se det.”

Fællesskabet vokser

I Danmark var der i 2017 lidt over 100 klubber for vinterbadere, hvor flere end 38.000 medlemmer var tilknyttet. I 2020 havde de danske vinterbadeklubber rundet lidt over 50.000 medlemmer. Dertil kommer de mange vinterbadere, som bader uden at have tilknytning til en klub.

Se forklaring af afsnittet
 

Afsnittet handler om fællesskabet blandt vinterbaderne og den gode stemning til arrangementet. Det kommer frem i udtalelserne fra Lei Andersen. Der er også lavet en lille faktaboks om vinterbadningens vækst i popularitet.

Ud i kulden

Vinterbaderne overalt på stranden begynder at tage deres sko og jakker af, og huerne bliver erstattet med badehætter. Fire drenge står allerede klar i deres badeshorts og klipklapper. De danser på stedet med store armbevægelser for at holde på varmen. Den iskolde vind kan tilsyneladende ikke puste den gode stemning ud af dem. Nogle af vinterbaderne har dog ikke lige så let ved at smide tøjet. De klaprer med tænderne og har blå læber. Men folk griner og snakker begejstret med hinanden på kryds og tværs, og nogle grupper laver endda små kampråb for at motivere frossenpindene iblandt dem.

”Er I klar derude?” Brøler en frisk og begejstret megafonstemme. Hundredvis af mennesker står på den iskolde strand i kun badebukser, badedragter og bikinier. Nu tælles der ned over megafonen.: ”10, 9, 8…”. Et kor af stemmer tæller med. Vinterbaderne står parate. De stirrer målrettet ud mod havets grålige overflade. ”3,2,1, NU!”. På ’nu’ spæner folk ned mod vandet. 

De første, der når ned til vandet, skriger idet deres fødder rammer de kolde bølger. Det kolde gys får selv de største voksne mænd til at hvine, og de dypper sig kun lige i vandkanten, før de spæner ind til land igen. De erfarne vinterbadere har ikke så travlt: Fire damer med blomstrede badehætter sidder roligt i en firkløverformation ude i vandet og griner sammen. De er tilsyneladende helt upåvirkede af det iskolde vand. 

Se forklaring af afsnittet
 

I afsnittet her findes reportagens dramatiske højdepunkt, hvor vinterbaderne venter på at komme i vandet. Der tælles ned og de spæner afsted. Nedtællingen er med til at gøre afsnittet spændende. Det samme er den detaljerige beskrivelse af handlinger og mennesker. Det gør det også muligt for læseren at leve sig ind i beskrivelsen.

Efter det iskolde bad serverer festivalen friske østers fra Vesterhavet med champagne og kransekage til dessert.  Photo 136093391 / Denmark © Marianne Roed Jensen | Dreamstime.com

Som en frossen sommerfestival

Inde på stranden venter en festivalplads af varme bålsteder og dækkede borde. Overalt på stranden vejrer vimpler med vinterbadefestivalens logo. Medhjælpere serverer østers, kransekage og champagne til vinterbaderne. Folk skåler og skråler jublende langs bordene. 

De fire veninder fra Herning er også kommet tilbage på land, og de har fået overtøjet på igen. Jette Randeris storsmiler, mens hun tager et sip fra sit champagneglas: ”Det skal jeg prøve igen til næste år!” fastslår hun. Veninderne nikker samstemmende. Nu kommer damerne med badehætterne til sidst også op fra vandet. I lyserøde badekåber trasker de hen til deres venners bord. De skåler smilende ”Godt nytår!” til de andre.

Se forklaring af afsnittet
 

Her afrundes reportagen. Den gode stemning ved festivalen slås helt fast, og deltagerne, der har udfordret sig selv får deres belønning. Slutningen er således ikke del af det dramatiske højdepunkt, men gengivelsen af et positivt øjeblik bagefter, som kan skabe en god følelse i læseren. Det er også illustreret med et billede og billedtekst.

Kilder

Andersen, N. F. (27. december 2015). Søndervig Vinterbadefestival tegner til endnu et rekord år! Hentet 3. maj 2021 fra Hvide Sande NU:  https://hvidesande.nu/soendervig-vinterbadefestival-tegner-til-endnu-et-rekord-aar/

Breum, H. H. (26. november 2019). Tradition ved årsskiftet: 2000 personer ventes klar til koldt gys i Vesterhavet. Hentet 3. maj 2021 fra Dagbladet Ringkøbing-Skjern, Hvide Sande: https://dbrs.dk/artikel/tradition-ved-%C3%A5rsskiftet-2000-personer-ventes-klar-til-koldt-gys-i-vesterhavet

HKT Hvide Sande. (13. januar 2016). Søndervig Vinterbadefestival 31/12-2015 [Video]. Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=bEskFK6Qcso

Orry, M. L. (27. februar 2017). Vinterbadning: Væn langsomt kroppen til chokket. Hentet 3. maj 2021 fra Hjerteforeningen: https://hjerteforeningen.dk/2017/02/vinterbadning-vaen-langsomt-kroppen-chokket/

Madsen, F. S. (21. januar 2021). Er det virkelig sundt at vinterbade? Her er fup og fakta om vinterbadning. Hentet 3. maj 2021 fra TV2 Livsstil: https://livsstil.tv2.dk/sundhed/2021-01-21-er-det-virkelig-sundt-at-vinterbade-her-er-fup-og-fakta-om-vinterbadning

Mølgaard, S. (20. januar 2020). Vinterbadeklubber er blevet fire gange større på ti år. Hentet 3. maj 2021 fra TV2 Nord:  https://www.tv2nord.dk/aalborg/vinterbadeklubber-er-blevet-fire-gange-stoerre-paa-ti-aar-det-giver-et-boost

TV Midt-Vest. (31. december 2017). Rekord: 1500 fik det kolde gys i Søndervig. Hentet 3. maj 2021 fra TV Midt-Vest Nyheder:  https://www.tvmidtvest.dk/ringkobing-skjern/rekord-1500-fik-det-kolde-gys-i-sondervig

Se forklaring af afsnittet
 

Herover kan du se kilderne, der er brugt til at skrive reportagen. Der er søgt ekstra informationer om vinterbadefestivalen ved Søndervig, da medieklippet i opgaven er temmeligt kort. 

En del af opgaven var at inddrage udtalelser fra eksperter og deltagere. Der er dog ikke nogen udtalelser i selve klippet, så derfor er de fundet i andre klip fra festivalen i Søndervig. Ekspertudtalelserne er også fundet på nettet. 

Nogle af udtalelserne stammer fra andre års festivaler. Andre handler om vinterbadning mere generelt. De er inddraget i teksten, så de virker som en naturlig del af begivenheden. 

Der er også søgt efter fakta om vinterbadning.