Reportage

Her får du hjælp til at skrive en reportage. Reportagen er en af de genrer, som du kan møde ved afgangsprøven i skriftlig dansk i 9. og 10. klasse. Med trin-for-trin vejledningen her får du hjælp til alle faser af arbejdet. 

Vi viser dig også eksempler på, hvordan du kan bygge en reportage op. 

Hvad er en reportage?

Reportagen er en journalistisk genre, der tilhører genrekategorien information. Formålet med en reportage er at bringe læserne tæt på nyheder eller begivenheder. Det kan også være at give baggrund til bestemte sager eller emner.

I reportagen forsøger journalisten at bringe læseren helt tæt på den virkelige verden, så læseren føler sig placeret midt i begivenhederne. Reportagen opnår dette ved at lægge vægt på sanselige og detaljerede beskrivelser, udtalelser fra kilder og en ofte dramatisk opbygning. Journalisten skal ikke selv være en del af reportagen, men observere tingene som ”en flue på væggen”. 

Reportagen er en bred genre, som findes mange steder uden for skolen. Du kan møde reportagen i nyhedsudsendelser i tv og på tryk i aviser og blade. Den findes også som fotoreportager og mundtligt i radioudsendelser og podcasts.