Arbejd med sproget

Her får du hjælp til at bruge sproget godt i et essay.

Du skal være tydeligt til stede, men også hæve dig over emnet

I et essay skal du være en tydelig afsender. Essayet skal nemlig være udtryk for dine egne tanker, erfaringer og synspunkter om emnet. Du gør dit essay personligt ved at skrive i første person. Altså ved at bruge “jeg”. 

Formålet er dog ikke, at du skal blive i det helt personlige. Du skal nemlig bruge dine tanker, erfaringer og synspunkter som afsæt til at gøre dine læsere interesserede i emnet og udfordre deres synspunkter om det. 

Derfor vil et godt essay skifte mellem jeg-form og man-form. I man-formen hæver du dig over de personlige erfaringer og synspunkter. Du tænker mere mere generelt og filosofisk, hvor du ser emnet ovenfra, tager stilling til dine egne tanker og stiller spørgsmål til både dig selv og modtageren.

Brug et kreativt og sanseligt sprog

I et godt essay er sproget kreativt og sanseligt. Det handler om at give modtageren en interessant og spændende læseoplevelse. 

Det kreative kan være at bruge billedsprog, sammenligninger eller modsætninger. Her har du nogle eksempler:

Billedsprog

Men i modsætning til et slag, så bliver ordene ved med at gøre ondt. De låser sig fast i vores hukommelse, og de følger os i hælene som vores egen skygge. 

(Ordene bliver personificeret som en ond fjende)

Men på den anden side har du også dem inden for gruppen. Som den usikre dreng, der sidder på det yderste bussæde. Han lærer, at han er nødt til at være som alle andre for at overleve i sin gruppe.

(Drengens placering i bussen spejler hans placering i gruppen).

Sammenligninger

Mobning smitter lige så hurtigt og aggressivt som Coronavirussen. Når én person i en gruppe begynder at mobbe en anden i klassen, vil personens gruppe ofte mobbe med. 

(Mobning sammenlignes med Coronavirus)

Modsætninger

Måske er mobberen kun en enkelt person, men når andre hurtigt går med i det, så er det lige pludselig forsvarsløse dig imod en angrebslysten gruppe af mennesker. 

(Det forsvarsløse offer er en modsætning til de angrebslystne mobbere)

Du skriver sanseligt ved at beskrive og fortælle på en måde, så din modtager kan ‘se’ tingene for sig. En god måde er at tænke på korte handlingsforløb (først det, så det, så det) og på at bruge flere af sanserne (synet, følelsen, hørelsen, smagen og lugtesansen) i dine beskrivelser. Her har du et eksempel:

Handlingsforløb og sanseindtryk

Lige inden dørene lukker, hører jeg faren klage ”Jeg hamrede fandme min næse ind i ruden. Fede idiot af en buschauffør.” Drengen kigger op på sin far og nikker. Vi andre sidder tilbage i stilhed. Efter lidt triller bussen videre, og Julius og hans far forsvinder i horisonten. Resten af turen er drengene stille. Lydløst kigger vi ud på træerne, der suser forbi.

(Fortæller om handlingen i bussen og beskriver sanseindtryk ved følesans, hørelsen og synet)

Vis din tankerække

Formålet med et essay er ikke at overbevise modtageren om et bestemt synspunkt eller nå frem til en klippefast konklusion. I stedet er det at udfordre modtagerens (og dine egne) synspunkter og erfaringer. Ved at vende og dreje tingene, prøver et essay at blive klogere på dem. Derfor skal et godt essay vise din tankerække. 

Tankerækken viser du ved at tænke højt. Du må derfor gerne bruge formuleringer, som tydeligt viser modtageren, at du er i en tankerække:

  • Det får mig til at tænke på…
  • Jeg er ikke helt sikker på, at…
  • Som jeg overvejede før…
  • Eksemplet kan gøre mig klogere på…
  • Som jeg skrev før…
  • Jeg vil vende tilbage til dette...

Denne type formuleringer kaldes også for metatekst. Det betyder, at de er tekst, som kommenterer sig selv. Det behøver du dog ikke tænke så meget over. Tænk blot over at få vist din tankerække.

Eksempel på metatekst

Jeg tror, det er en ond kæde. For på den ene side har du outsideren, der bliver mobbet. Personen bliver holdt uden for fællesskabet og får et lavt selvværd. Men på den anden side har du også dem inden for gruppen. Som den usikre dreng, der sidder på det yderste bussæde. Han lærer, at han er nødt til at være som alle andre for at overleve i sin gruppe. Det tror jeg, er et stort problem for vores samfund. 

Inddrag modtageren

At inddrage modtageren er en anden vigtig ting i et godt essay. Du kan gøre det på flere måder, her viser vi to. 

Du kan stille retoriske spørgsmål, altså spørgsmål, som du selv besvarer senere eller lader stå ubesvarede:

  • Hvad betyder det, at…
  • Kan det virkelig passe, at...
  • Skal vi acceptere, at…

Du kan også inddrage modtageren gennem direkte henvendelser i du- eller vi-form:

  • Hvis vi ser nærmere på…
  • Hvis du nu tænker mere over…
  • Lad mig give dig et andet eksempel på…

Et essay inddrager modtageren for at få vedkommende til at tænke med på den tankerække, der fremlægges i teksten. 

Eksempel på inddragelse af modtageren

Men når du går på nettet, findes mobningen alle vegne. Også blandt voksne. De skælder dagligt hinanden ud på de sociale medier. De kalder hinanden løgnere, idioter og alverdens andre sårende ting. Jeg tror især, at beskederne sender et rigtig dårligt signal til de unge. De observerer nemlig, hvordan de voksne opfører sig, og de tager ved lære af dette. Når de voksne omkring os opfører sig som børnehavebørn, hvad skulle så stoppe os fra at gøre det samme?

I eksemplet har vi fremhævet et retorisk spørgsmål og de direkte henvendelser.

Læs dit essay grundigt igennem

Husk til sidst at læse dit essay igennem for sproglige fejl og tastefejl. Det er en god idé at bruge stavekontrollen i Word, men du må aldrig stole 100% på den. Af og til tager den nemlig fejl. 

Det kan være en god idé at finde tidligere afleveringer frem og se på, hvilke fejl din lærer typisk har rettet. Laver du nogle af de samme typer fejl? Så gå målrettet efter at få dem rettet i din tale, inden du afleverer. 

Du kan få hjælp til typiske sproglige fejl i webbogen Bedre Dansk, som du kan læse gratis hos Studienet.dk. Her kan du få hurtig hjælp til typiske fejl som nutids- r, synes/syntes, hans/sin, typiske stave og bøjningsfejl og meget mere.

Læs essayet højt for dig selv

Hvis du har mulighed for det, så bør du også læse dit essay højt for dig selv. Det er nemlig en rigtig god måde at finde ud af, om sproget hænger godt sammen. Højtlæsning kan afsløre, om dit sprog flyder let og elegant, så det tager læseren i hånden. Hvis sproget virker knudret og vanskeligt at læse, så står læseren nemlig af. 

Højtlæsning kan også tit være en god metode til at finde sproglige og grammatiske fejl, fordi du vil have et klart fokus på hvert enkelt ord, når du læser højt. Ved eksamen er det ikke så smart, hvis du læser højt og forstyrrer dine kammerater. Men prøv alligevel at læse højt inde i hovedet.