Skriv teksten
Her får du hjælp til at skrive de enkelte afsnit i dit essay. Hvordan du skal skrive afsnittene afhænger af din opgaveformulering og dit emne.
Indledning
I din indledning skal du præsentere emnet og dit fokus på en spændende måde. Det kan du fx gøre således:
- Start med at beskrive emnet ud fra en konkret personlig erfaring eller oplevelse. Beskriv det på en måde, så læseren kan leve sig ind i det.
- Fremhæv en den eller de problemstillinger ved emnet, som du særligt vil undersøge. Fx ved at stille nogle spørgsmål.
Et essay er en fri genre, hvor du har lov til at være kreativ. Så du kan også skrive din indledning på andre måder. Måske du hellere vil beskrive emnet objektivt og overordnet? Eller måske du vil starte med en kort fiktiv fortælling om emnet? Har du fundet et interessant citat at indlede med? Så gør du bare det.
Du skal dog altid tænke på, at din indledning skal gøre to ting:
- Den skal fange læserens opmærksomhed og interesse
- Den skal præsentere emnet og dit fokus på det.
Din indledning skal gerne være kort og præcis, så den bør ikke fylde mere end maksimalt ½ side, hvis du skriver et essay på 3-4 sider.
Hoveddel
Hoveddelen er den største del af dit essay. Her skal du behandle emnet og dine spørgsmål ud fra din opgaveformulering. Opgaveformuleringerne kan bede dig om at gøre forskellige ting. Så hold øje med de fremstillingsformer, som opgaveformuleringen beder dig om. Nogle af de mest almindelige vil være:
- Reflektere: tankerække der går fra konkret til generelt
- Beskrive: fremlægge observationer, erfaringer eller fakta
- Overveje: se et emne fra flere sider for at nå frem til en konklusion
Normalt vil alle tre forskellige fremstillingsformer være i spil. Det er så din opgave at finde en god rækkefølge og sammenhæng.
Sådan reflekterer du
I en refleksion gengiver du en tankerække om et emne. Du undrer dig over emnet, ser det fra flere sider og overvejer måske forskellige meninger om det. Sagt på en anden måde, så skal du tænke højt om emnet, når du reflekterer.
Refleksion begynder med et afgrænset emne, hvor du skal gå fra konkrete eksempler til mere overordnede overvejelser. Her er et eksempel fra en opgaveformulering til afgangsprøven: “[Du skal] reflektere over, hvorfor mobning starter.” Her er det afgrænsede emne mobning.
Det vil være oplagt at skrive om emnet ud fra nogle erfaringer, du har haft. Vi har fremhævet punkterne, så du kan genfinde dem i eksemplet:
- Start med at beskrive den konkrete oplevelse af mobning: Hvad skete der?
- Kom så ind på dine og måske andres tanker om oplevelsen: Hvad tænker du om det?
- Til sidst skal du se det hele ovenfra: Hvilken betydning kan vi generelt lægge i oplevelser som disse?
Så at reflektere betyder at tænke over et bestemt emne. Det gør vi for at forstå betydningen eller finde begrundelser. Refleksion handler altså ikke udelukkende om at stille en masse spørgsmål, men om virkelig at undersøge et emne.
Sådan beskriver du
Beskrivelser bruger vi til at vise modtageren noget bestemt. I en beskrivelse fremhæver du nogle træk ved noget, du observerer, ved noget om eller har oplevet. Du kan beskrive personer, steder, situationer, landskaber og mange andre ting.
Du kan beskrive neutralt, hvor du ikke selv tager stilling, og du kan beskrive subjektivt, hvor du er styret af din egen mening. Formålet er, at beskrivelsen skal få emnet til træde klart frem for modtageren. Modtageren skal kunne se det for sig.
Her er et eksempel fra en opgaveformulering ved en afgangsprøve. Essayet skal handle om digital mobning, og du skal “beskrive, hvordan det påvirker den enkelte og samfundet”. Her lægges op til at beskrive både konkrete eksempler og mere overordnet viden.
Du kan til eksempel løse det ved først at beskrive nogle situationer med digital mobning, som du selv kender til. Dernæst kan du måske komme ind på, hvor udbredt problemet er i samfundet. Det kan du måske gøre ved at finde statistiske tal eller fakta på nettet.
Sådan overvejer du
Når du overvejer et emne, så ser du det helt ovenfra. At overveje noget betyder at du ser emnet fra flere sider for at foreslå løsninger eller finde begrundelser.
Her er et eksempel fra den samme opgaveformulering som før: “[Du skal] overveje, hvad der kan gøres for at modvirke mobning.”
Her kan du komme med forskellige forslag til ting, man kunne gøre mod mobning. Du kan så se på deres fordele og ulemper. Hvad er de bedste forslag? Hvilke forslag har måske for store ulemper? Så først skal du se dit emne fra flere sider. Derefter skal du give forslag til svar eller løsninger.
Det kan af og til være svært at se en præcis forskel på at overveje og reflektere. Men når du reflekterer begynder du med noget konkret og ender med noget generelt og overordnet, fx “hvad fortæller min oplevelse fra i torsdags os om mobning?”.
Når du overvejer, så begynder du med det overordnede og generelle, fx “hvad kan vi gøre ved mobningen på de sociale medier?” Så her begynder du altså ikke med det konkrete.
Afslutning
I afslutningen skal du give læseren et overblik over dine mest centrale pointer i essayets hoveddel. Det er vigtigt, at din afslutning viser, at du er ‘kommet videre’ med emnet i løbet af din skriveproces.
- Hvilke forskellige sider af emnet har du fundet frem til?
- Hvordan har dit essay nuanceret dit syn på emnet?
- Kan du konkludere noget om emnet og dine spørgsmål?
Du skal altså samle op på dine overvejelser og på den måde komme med mulige svar på emnets problemstillinger. Det kan være en god idé, hvis din afslutning vender tilbage til nogle af de ting, som du skrev om i indledningen. Det skaber nemlig en fin struktur for dit essay.
Til sidst skal du udfordre din læser til at tænke videre over emnet. Har du fundet ud af noget interessant, som din læser kan overveje? Så stil din læser et åbent spørgsmål. Har emnet åbnet for nye spørgsmål og problemstillinger? Så læg dem ud til læseren.
Din afslutning bør være kort og præcis, så hold den på maksimalt ½ side, hvis du skriver et essay på 2-4 sider.
I eksemplet bliver læseren udfordret til at tænke videre, fordi skribenten nu også inddrager de voksne. Her er den voksne et rigtigt dårligt forbillede for sin søn. Det nuancerer essayets behandling af emnet, fordi det nu ikke længere kun har fokus på mobning blandt børn og unge.