Lav layout

Det sidste trin i at skrive dit essay er at sætte det op på den rigtige måde. Opgaveformuleringen angiver sjældent et medie, som stiller krav til et bestemt layout. Så her får du nogle generelle råd, som kan være gode at følge. 

Vælg en titel

Du skal vælge en rammende titel, som er dækkende for indholdet og vækker læserens interesse. Skriv den med større skrifttype. Hvis din opgaveformulering beder dig om at bruge en bestemt titel (fx titlen på selve opgaven), skal du selvfølgelig gøre det. 

Sæt teksten op, så den bliver læsevenlig

Du skal sætte din tekst op, så den er let at læse. Et essay er en seriøs tekst, så derfor skal du vælge en skrifttype og et layout, der ser seriøst ud. 

  • Vælg et letlæselig skrifttype i størrelse 11-12. Fx Times New Roman, Helvetica eller Calibri.
  • Lav en linjeafstand på 1,2-1,5.
  • Teksten skal venstrejusteres. Lav korrekt orddeling, så højre margin bliver nogenlunde lige.
  • Brug “anførselstegn” om citater i teksten.

Brug tydelige afsnit

Opsætningen skal hjælpe læseren til at få overblik over de forskellige delemner, du skriver om. Derfor skal du springe en linje over, når der er naturlige skift i dit indhold. 

Afsnittene skal ikke være for korte, men have plads til at uddybe delemnerne.

I nogle essays vil det virke naturligt, hvis du laver mellemrubrikker. Du skal ikke lave dem for hvert eneste afsnit. Lav i stedet nogle overskrifter, der kan dække fx 3-4 afsnit, der naturligt hænger sammen.

Dine mellemrubrikker skal være dækkende for indholdet i dine afsnit. Du må ikke bruge mellemrubrikker som “Indledning”, “Beskrivelse”, “Diskussion” eller “Afslutning”. 

Skriv dit navn på essayet

Du skal skrive dit navn på essayet, så du bliver en klar afsender. Afhængigt af layoutet kan du skrive navnet som en slags byline som i en avis, eller du kan skrive det efter selve teksten.

Sæt en kildeliste ind til sidst

Hvis du har brugt kilder i dit essay eller som inspiration til det, skal du efter selve essayet lave en kildeliste. Du kan se, hvordan du stiller listen op her.

Eksempel på layout

Her ser du den første side af vores essay om digital mobning. Som du kan se, er layoutet helt simpelt. Der er lavet en enkelt orddeling og et ord er blevet markeret med kursiv i teksten. Det er med til at fremhæve ordet for læseren som særligt vigtigt. Vi har fravalgt mellemrubrikkerne, men indsat et ekstra linjeskift for at markere overgangen fra indledningen til hoveddelen.

Eksempel på layout af essay

Gem dit essay som pdf

Hvis du gemmer dit essay i Word-format, kan du risikere at dit layout ser mærkeligt ud på en anden computer end din egen. Derfor er det altid en god idé at gemme i pdf-format, hvor layoutet bliver fastlåst. Det gør du ved at vælge “Gem som…” i Word og så sætte filformatet til “pdf”.