Sådan finder du et godt indhold

Hvordan finder du godt indhold til et essay? Det får du hjælp til her. I nogle opgaver er der vedlagt tekster eller medieklip, som du skal bruge. I andre opgaver skal du selv søge informationer. 

Læs eller se de vedlagte materialer

Mange opgaveformuleringer til essays har et materiale vedlagt. Det kan være tekster, billeder eller medieklip. Du skal især have fokus på, hvordan emnet fremstilles i materialet.

  • Hvilke dele af dit emne handler materialet om?
  • Hvilke eksempler er der?
  • Hvilke problemstillinger og synspunkter fremhæves?
  • Er der gode citater, du kan inddrage?
  • Er der gode ideer, du selv kan bruge?

Når du ser eller læser materialerne igennem, skal du tage små notater til spørgsmålene her. På den måde er du sikker på, at du får det vigtigste med.

Eksempel på notat

Her ser du et eksempel på et notat til et medieklip, som var vedlagt opgaven "Digital mobning".

  • 12 personer skal læse autentiske mobbebeskeder op.
  • Beskederne er skrevet af børn / unge, og de er sendt til andre børn / unge. Alle beskeder er meget voldsomme og grove.
  • En kvinde har ikke lyst til at læse en besked op, fordi den er for voldsom. Gad vide, hvad afsenderen af beskeden mon har tænkt? Har de mon ment det, de skrev i beskeden? Hvad mon de selv gennemgår? Hvorfor ville man skrive sådan nogle ting til andre?
  • En mand skærer tænder mens han læser op. Mon ordene er ubehagelige at sige højt? Måske mobberen heller ikke turde sige det til offerets ansigt? Gør sociale medier det nemmere for os at sige grimme ting til hinanden? Gør sociale medier os ufølsomme over for, hvad vi siger?
  • En ung dreng hæver øjenbrynene, efter han har læst en besked. Det ligner, han ikke helt kan fatte, at jævnaldrende rent faktisk har skrevet sådan. Hvorfor kan børn snakke så grimt til hinanden? Hvor kommer det fra? Har de set andre unge skrive sådan på de sociale medier? Mon det er noget, de har med i bagagen hjemmefra? Er det fordi, deres forældre er sådan? Lærer børnene at mobbe gennem de voksne?

Når du skriver dit essay, må du aldrig skrive direkte af fra materialerne. Du må dog godt bruge indholdet som inspiration til din tekst, hvis du formulerer dig med dine egne ord. Hvis du vælger at citere direkte fra materialerne, skal du skrive, hvor citatet kommer fra.

Søg på internettet

I nogle opgaveformuleringer skal du søge informationer på nettet. Du skal altid have fokus på emnet, så du ikke kommer for vidt omkring. Led fx efter relevante fakta, gode eksempler og interessante synspunkter. Det kan være en god idé at bruge forskellige kilder, så du får forskellige syn på emnet. På den måde får du noget at stille op imod hinanden og sammenligne, når du reflekterer. 

Du må selvfølgelig ikke skrive direkte af fra nettet. Så hvis du bruger materiale fra din søgning til inspiration, skal du formulere dig i dine egne ord. Du kan eventuelt også vælge at inddrage citater. Husk så at skrive, hvor de kommer fra.

Søgning på nettet kan hurtigt blive en tidsrøver. Derfor skal du tænke over, hvordan du kan lave en præcis søgning. Det kan også være en god idé at søge andre steder end Google. Søger du til eksempel nyheder, så kan det være bedre at søge på webstedet for en stor avis eller på DR.dk. Søger du fakta og viden, er det store offentlige webside for leksikoner lex.dk et godt sted. 

Få ideer med en brainstorm eller et mindmap

Selvom de fleste opgaveformuleringer bestemmer emnet og stiller konkrete krav til indholdet, vil en stor del af dit essay være op til dig selv. Det kan altid være svært at vide, hvor man skal starte, og hvad man egentlig skal skrive om. Derfor kan det være en god idé, hvis du laver en hurtig brainstorm eller et mindmap. 

Find et stykke papir frem og skriv emnet i midten. Rundt om emnet skriver du så alle de tanker, emnet giver dig. Hvilke oplevelser kan du inddrage? Hvilke synspunkter har du? Hvilke problemstillinger er der i emnet? Hvad kan du bruge fra materialerne eller din søgning på nettet? I første omgang skal du skrive alle dine indfald og tanker op.   

Her er et eksempel på en brainstorm. Det er lavet til opgaven Noget at kæmpe for

Bestem dig for et fokus

Når du har lavet dit mindmap eller din brainstorm, skal du sortere i indholdet. Du kan skal ikke skrive om alt. Dit essay bliver nemlig bedst, når du fokuserer på få ting og går i dybden med dem. 

Du skaber fokus ved at afgrænse emnet og udvælge nogle få spørgsmål, som du dykker ned i. 

Hvis du til eksempel skal skrive et essay om digital mobning, så kunne dit fokus være afgrænset til børn i de mindre klasser. Men det kunne også være voksnes opførsel på nettet, hvor mange skriver grimme ting og trusler i debatter på de sociale medier. 

Derefter udvælger du bestemte spørgsmål, som du vil undersøge nærmere i dit essay. Det kunne fx være spørgsmål som:

  • Er mobning på sociale medier anderledes end i den fysiske verden?
  • Er det vigtigt at få anerkendelse fra andre, når man er på sociale medier?
  • Skaber mobning et fællesskab mellem mobberne?
  • Hvad får mobberen ud af sine handlinger?
  • Har børn og unge brug for hjælp til at bruge sociale medier ordentligt?

Vælg 3-4 spørgsmål ud, som kunne være interessante at komme ind på. Så er du godt på vej til at skrive dit essay.