Essay

Her får du hjælp til at skrive et essay. Essay er en genre, der kan være del af prøven i skriftlig dansk i 9. og 10. klasse. Vi forklarer dig, hvordan du skal forberede og bygge dit essay op. Men denne trin-for-trin vejledning får du hjælp til alle dele af skrivearbejdet.

Du får også konkrete eksempler i hele vejledningen. Eksemplerne kan vise dig, hvordan du kan bygge dit eget essay op på en god måde.

Hvad er et essay?

Et essay hører til genrekategorien refleksion. Det er nemlig udtryk for afsenderens tanker om et emne. I et essay går afsenderen på opdagelse i emnet og tænker højt om det. Du kan skrive essays om alle slags emner, men typisk vil det være emner, som almindelige mennesker kender til eller har en holdning om. 

Et essay handler ikke om at komme frem til fast konklusion, men viser i stedet en tankeproces og giver mange forskellige bud på emnet. På den måde udfordrer afsenderen modtagerens tanker om emnet. Når du skriver dit essay skal du give personlige iagttagelser og synspunkter, men du skal samtidigt være reflekterende, hvor du ser emnet på en objektiv måde.

Avisernes kronikker ligner ofte essays, men der findes også forfattere, som udgiver samlinger af deres essays i bogform.