Læs opgaveformuleringen
Du skal altid følge opgaveformuleringen. Derfor skal du læse den grundigt, inden du begynder at skrive.
Eksempel på opgaveformulering
Her har du et eksempel på en opgaveformulering. Opgaveformuleringen fortæller dig flere ting, som du skal lægge mærke til. Du får informationer om emne, situation, afsender, modtager, sprog og medie.
For at få hul på opgaveformuleringen skal du stille fem vigtige spørgsmål. Herunder gennemgår vi dem med udgangspunkt i eksemplet, men du kan sagtens bruge spørgsmålene til andre opgaveformuleringer til debatindlæg.
Hvad er emnet?
Opgaveformuleringens titel og den indledende tekst fortæller dig om emnet og situationen. I eksemplet skal du skrive om en aktuel samfundsdebat. Produktionen af kød skaber store mængder af CO2, der er skadeligt for klimaet. Derfor argumenterer klimaforkæmpere for at begrænse indtaget.
Du får også at vide, at du selv er afsender på debatindlægget, og at du skal give udtryk for dine egne synspunkter. Du skal altså skrive helt som dig selv.
Hvordan skal du forberede dig?
I opgaveformuleringen får du at vide, at du skal du “søge argumenter for og imod at spise kød”. I andre opgaver kan der være vedlagt et materiale, som du skal gå ud fra, men det er altså ikke tilfældet her.
Derfor skal du søge på nettet og finde relevante argumenter. Her gælder det om at lave en fokuseret søgning. Et godt udgangspunkt kan være at søge på ordene “klima” og “kød”. Du behøver ikke finde en hel masse, men sørg for at finde argumenter for og imod, så får du det bedste udgangspunkt for dit debatindlæg.
Du kan læse mere om at finde indhold her.
Hvordan skal du skrive i debatindlægget?
Du får også at vide, hvordan dit debatindlæg skal skrives:
Her får du tre vigtige informationer:
- For det første skal du redegøre for “forskellige synspunkter”. Det vil sige, at du skal fremlægge synspunkterne på en overordnet og neutral måde, så din læser bliver klogere på debatten.
- For det andet skal du kommentere “2-3 af disse synspunkter”. At kommentere vil sige, at forholde sig til andres synspunkter. Det gør du ved at vælge 2-3 af de mest markante synspunkter og se dem fra begge sider. Hvilke argumenter kan du se for og imod dem? Er de realistiske?
- For det tredje skal du argumentere “for dit eget synspunkt”. Du skal altså finde ud af, hvad dit synspunkt er. Du skal også give gode begrundelser for synspunktet.
Nogle opgaveformuleringer kan også bede dig om at diskutere noget bestemt om emnet. I en diskussion skal du overveje argumenter for og imod synspunkter på emnet. Hvad støtter synspunkterne? Hvor har de svagheder?
Du kan læse mere om opbygningen af debatindlæg her.
Hvordan skal dit sprog være?
Dit debatindlæg skal skrives til en trykt avis, som er mediet. Det vil sige, at din modtager er avisens læsere. Du må altså ikke skrive indforstået eller på en måde, som kun dine venner kan forstå. Alle læsere af avisen unge som gamle, skal kunne følge dig.
Samtidigt skal du skrive som dig selv, fordi du er afsender af debatindlægget. Gode debatindlæg har ofte en skarp tone, fordi de er drevet af et synspunkt. Men samtidigt skal de være saglige og undgå at være nedladende. På den måde har de lettere ved at overbevise læseren.
Her kan du læse mere om sproget i debatindlægget.
Hvordan skal dit layout være?
Du skal skrive et debatindlæg, der skal i “en trykt avis”. Derfor skal du vælge et layout, som ligner avisens. Det vil sige, at du skal sætte dit debatindlæg op med rubrik, byline og brødtekst. Det kan også være relevant at finde et billede. Eventuelt kan det være et billede af dig selv, så læserne kan se skribenten. Her kan du læse mere om layout af et debatindlæg.