Sproget i dit blogindlæg
For at lave et godt blogindlæg er det vigtigt, at du er kreativ med dit sprog. Hvis dit sprog er tørt og kedeligt, får du svært ved at fastholde en læser. Her får du nogle råd til det gode sprog i blogindlægget.
Du skal være en tydelig afsender af teksten
Et blogindlæg er oftest en subjektiv genre, som giver udtryk for bloggerens egne oplevelser, synspunkter og tanker. Det gælder især for den personlige blog, hvor du skriver på din egen side. Det personlige sprog kommer frem, når du bruger dine egne ord i teksten og skriver “jeg”. Så fungerer du som en tydelig afsender af din tekst.
Den ikke-personlige blog adskiller sig lidt, idet den er skrevet modtagere, som du ikke kender direkte. Derfor skal den være en lidt mere objektiv i sin stil, selvom den stadigvæk skal være udtryk for afsenderens synspunkter. Her er det en god idé også at bruge et mere neutralt sprog, hvor du hæver dig over emnet og skriver på en mere objektiv måde. Her er nogle eksempler på gode, neutrale formuleringer:
- ”Sagen er, at…”
- ”Spørgsmålet er, om…”
- ”Set fra en anden synsvinkel…”
- ”Vi har tendens til at…”
De neutrale formuleringer kan gøre dit blogindlæg mere troværdigt, fordi de hæver dit indhold over de helt personlige og subjektive holdninger. Hvis du kun skriver i det neutrale sprog, så risikerer du dog at forsvinde som afsender, og dit indlæg kan blive tørt og kedeligt.
I begge typer af blogindlæg er det godt, hvis du har nogle markante synspunkter eller budskaber, som du gerne vil dele med læseren. Du skal altid huske at argumentere for synspunkterne. Det er ikke nok at mene noget, du skal også kunne forklare, hvorfor du gør det.
Sproget skal være rettet mod din modtager
I de personlige blogs har afsender og modtager ofte et kendskab til hinanden på forhånd. Derfor bliver personlige blogs udformet i en intim og fortrolig tone, hvor afsenderen taler meget direkte til modtageren. De rummer også mere personligt indhold og hverdagssprog. Du må gerne bruge talesprog, pauseord (øh…), slang og udråbsord.
For at ramme den personlige tone skal du forestille dig modtageren som en usynlig samtalepartner.
I de ikke-personlige blogs kender afsender og modtager ikke hinanden, derfor skal de være formuleret i et mere formelt og objektivt sprog. Her skal du formulere dig på samme måde, som du skal i en klumme til en avis. Så du skal altså forestille dig, at læseren er en anonym og tilfældig person, som har interesse i dit emne.
Sproget skal være varieret og kreativt
I blogindlæg skal dit sprog være varieret og kreativt.
Brug derfor et varieret sprog, hvor du ikke formulerer dig på samme måde hele tiden, men prøver at veksle lidt. Et varieret sprog fanger din læsers opmærksomhed. Brug ikke de samme ord og formuleringer igen og igen. (Benyt fx synonymordbogen i Word til at finde et andet udtryk. Tænk desuden over ikke at starte hver sætning på samme måde.
Du bør også bruge et kreativt sprog. Det kan du gøre ved at bruge sproglige billeder, interessante sammenligninger eller modsætninger. Fx kan du skrive “hans argumenter styrter sammen” i stedet for “hans argumenter er dårlige”. Eller du kan skrive “forventningerne til unge er et fængsel, de ikke kan flygte fra” i stedet for, at “unge er udsat for store forventninger”.
Ret sprog og grammatik
Husk til sidst at læse din opgave igennem for sproglige fejl og tastefejl. Det er en god idé at bruge stavekontrollen i Word, men du må aldrig stole 100% på den. Af og til tager den nemlig fejl.
Det kan være en god idé at finde tidligere afleveringer frem og se på, hvilke fejl din lærer typisk har rettet. Laver du nogle af de samme typer fejl? Så gå målrettet efter at få dem rettet i din tekst, inden du afleverer.
Du kan få hjælp til typiske sproglige fejl i webbogen Bedre Dansk, som du kan læse gratis hos Studienet.dk. Her kan du få hurtig hjælp til typiske fejl som nutids- r, synes/syntes, hans/sin, typiske stave og bøjningsfejl og meget mere.
Læs blogindlægget højt for dig selv
Hvis du har mulighed for det, så bør du også læse dit blogindlæg højt for dig selv. Det er nemlig en rigtig god måde at finde ud af, om sproget hænger godt sammen. Højtlæsning kan afsløre, om dit sprog flyder let og elegant, så det tager læseren i hånden. Hvis sproget virker knudret og vanskeligt at læse, så står læseren nemlig af.
Højtlæsning kan også tit være en god metode til at finde sproglige og grammatiske fejl, fordi du vil have et klart fokus på hvert enkelt ord, når du læser højt.
Ved afgangsprøven er det ikke så smart, hvis du læser højt og forstyrrer dine kammerater. Men prøv alligevel at læse højt inde i hovedet.