Sådan finder du et godt indhold

Her får du hjælp til at finde godt indhold til et blogindlæg i dansk. Kravene til indholdet, og hvordan du skal finde det, er forskellige fra opgaveformulering til opgaveformulering. Kravene kan være baseret på vedlagte materialer, søgning på nettet eller dine egne ideer. 

Læs eller se de vedlagte materialer

Nogle opgaveformuleringer har vedlagt et materiale, som du skal gå ud fra. Materialet kan bestå af tekster, billeder eller medieklip. Når du læser eller ser materialet, skal du tage korte notater og markere vigtige ting. På den måde er du sikker på at få det vigtigste med. Dine notater kan være:

  • Synspunkter om emnet
  • Viden og fakta om emnet
  • Gode citater og eksempler, som du kan bruge i dit blogindlæg
  • Ideer til dit eget indhold

Opgaveformuleringen vil ofte fortælle dig, hvad du særligt skal være opmærksom på i materialet. Derfor skal du være fokuseret på dens krav, når du læser eller ser det. 

Eksempel på noter

I en opgave ved afgangsprøven i 2019 var opgaveformuleringen vedlagt et uddrag fra radioudsendelsen Mads og monopolet. Udsendelsens dilemma skulle bruges som udgangspunkt for blogindlægget, som blandt andet skulle præsentere dilemmaet. Derfor har vi i vores noter skrevet nogle korte sætninger, som kan give os overblik over indholdet.

Noter til Dittes dilemma

Kort præsentation af dilemmaet:

Ditte er 15 år og går i 9. klasse. I klassen er et godt sammenhold. Men på lejrskolen blev der ødelagt en dyr fladskærm, og vandrerhjemmet kræver 36.500 i erstatning. Alle skal betale, hvis den skyldige ikke melder sig.

Der er dårlig stemning med rygter i klassen og på de sociale medier. 

Ditte ved godt, at det er hendes bedste veninde, der har gjort det. Veninden har danset vildt og er kommet til at smadre skærmen. Veninden beder Ditte om at holde det hemmeligt, men i næste uge er der et klassemøde, så hun beder om et godt råd.

Venindens forældre har ingen forsikring, og Ditte er bange for konsekvenserne for veninden, fordi forældrene er strenge. Samtidigt er der rygter på facebook om, at Ditte har smadret skærmen.

Skal Ditte være loyal over for veninden eller klassen?

Søg på internettet

Du kan også blive bedt om at søge efter indhold på nettet. Her skal du have fokus på emnet og de ting, som opgaveformuleringen spørger om. Det kan være fakta om emnet, eller det kan være interessante synspunkter og eksempler om det. Det kan være en god idé at finde forskellige synspunkter og eksempler, så du har noget at sammenligne. 

Det er altid bedst, hvis du vælger nogle få ting ud. Dit blogindlæg bliver bedre, hvis du går i dybden med enkelte ting, end hvis du skriver overfladisk om en hel masse.

Søgning på nettet kan hurtigt blive en tidsrøver. Derfor skal du tænke over, hvordan du kan lave en præcis søgning. Det kan også være en god idé at søge andre steder end Google. Søger du til eksempel efter nyheder, så kan det være bedre at søge på websiden for en avis eller på DR.dk. Søger du fakta og viden, er det store offentlige websted lex.dk et godt sted. 

Du skal huske at angive dine kilder i opgaven. De skal stå efter selve blogindlægget. Her kan du se, hvordan du skal stille din kildeliste op.

Lav en brainstorm

Der findes også opgaveformuleringer, hvor du selv skal finde på indholdet. Her er det en god idé at lave en brainstorm for at få ideer. Tag et stykke papir og en blyant. Sæt emnet i midten. Skriv så alle de tanker og idéer, som du får om emnet, rundt om det. 

Hvis dit blogindlæg skal være personligt, bør du især tænke over situationer eller oplevelser, som du selv har oplevet. Hvordan hænger de sammen med emnet? Hvilke tanker sætter de i gang i forhold til emnet? 

Brug din brainstorm til at udvælge de bedste eksempler og overvejelser til dit blogindlæg.