Dittes dilemma
Her har du et eksempel på et ikke-personligt blogindlæg, som skal forestille at være skrevet til Mads & Monopolets hjemmeside. I indlægget præsenteres et bestemt dilemma og nogle løsningsforslag. Samtidigt inddrages overvejelser om godt kammeratskab og skribentens egne erfaringer.
Opgaveformulering
Blogindlægget er skrevet ud fra denne opgaveformulering, som var del af afgangsprøven i skriftlig fremstilling i maj 2019.
En løgn tager flere med sig
Offentliggjort 5. januar 2021, 11:30
I folkeskolen lærer vi at lægge to og to sammen. Vi finder også ud af, at mælken skal i køleskabet, for at den kan holde sig. Vi bliver mere fornuftige, og vi bliver mere selvstændige. Men vi lærer ikke, hvad vi skal gøre, når vi står fanget i et dilemma. Især når alle udfaldene har dårlige konsekvenser. Det er lige præcis sådan et dilemma, som Ditte står i.
Blogindlægget har fået overskriften “En løgn tager flere med sig”. Overskriften udtrykker den problemstilling, som blogindlægget handler om. Samtidigt kan den forhåbentligt vække læserens interesse for at finde ud af, hvad indlægget handler om. Derefter kommer en kort indledning, som leder læseren ind i blogindlægget.
Ditte er 15 år og går i 9. klasse. Hendes klasse har ikke altid haft et godt sammenhold, men i løbet af de sidste par år er eleverne blevet rigtig tætte. Men stemningen i klassen er dårlig efter et lejrskoleophold. Her blev der nemlig smadret en dyr fladskærm, og vandrerhjemmet kræver nu en erstatning på 36.500 kr. I klassen ved de endnu ikke, hvem der ødelagde skærmen. Men på Facebook går der rygter om, at Ditte er den skyldige. Dette er dog ikke tilfældet.
Det var nemlig Dittes bedste veninde, der ødelagde fladskærmen. Ditte så uheldet ske, men hendes veninde har fået hende til at love, at hun ikke siger noget til klassen. Venindens forældre er nemlig meget strenge, og veninden frygter forældrenes reaktion. Derudover har forældrene ikke en forsikring. Der er klassemøde i næste uge, og Ditte ved ikke, hvad hun skal gøre.
Her besvares den første del af opgaveformuleringen, som handler om at præsentere Dittes dilemma. Det bliver beskrevet på en måde, så læseren kan sætte sig ind i situationen uden at have hørt udsendelsen. Præsentationen sker på en neutral måde uden bloggerens egne synspunkter eller kommentarer blandes ind.
I 8. klasse oplevede jeg selv en lignende situation. Det var sommer, og min klasse og jeg lejede et sommerhus for en weekend. Oveni prisen skulle vi betale et depositum. Vi fik at vide, at vi ville få depositummet tilbage, såfremt der ikke skete noget med huset. Op til turen diskuterede vi i klassen, hvem der skulle betale, hvis noget blev ødelagt. Der var flere, der mente, at alle skulle hjælpe med at betale. På den måde ville beløbet føles mindre, fordi det blev delt ud mellem flere. Men samtidig var der en håndfuld, der syntes, at det kun var de personer, der ødelagde noget, som skulle betale depositummet.
Jeg var selv splittet. På den ene side syntes jeg, at alle skulle hjælpe. Det var nemlig ikke alle i klassen, der havde penge nok til selv at betale. På den anden side kunne jeg ikke forestille mig, at jeg selv ville komme til at ødelægge noget. Og skulle jeg så virkelig betale for, at nogen andre dummede sig? Vi blev til sidst enige om, at det kun var de personer, der ødelagde noget, som skulle betale.
En af drengene endte med at smadre en rude, da vi spillede fodbold udenfor. Alle så uheldet ske, men alle vidste samtidig også, at drengens far lige havde mistet sit arbejde. På stedet blev vi enige om, at vi ville hjælpe ham med at betale for skaderne. Det var ikke aftalen, men vi syntes alle, at det var forkert, hvis han skulle være alene om at betale. Uheldet kunne jo lige så godt have sket for en af os andre, og vi havde uden tvivl også selv ønsket hjælp.
Her fortæller bloggeren om en personlig oplevelse, som kan sammenlignes med Dittes. Oplevelsen beskrives så læseren kan leve sig ind i den. Erfaringerne med oplevelsen giver mulighed for at komme med nogle overvejelser omkring kammeratskab.
Hvad var der mon sket, hvis Dittes veninde fra start af havde indrømmet, at hun havde ødelagt fladskærmen? Ditte skriver, at klassen har et godt sammenhold. Derfor er det svært at forestille sig, at klassekammeraterne havde vendt veninden ryggen. De havde nok været irriterede på hende - det havde jeg selv været - men ikke desto mindre tror jeg, at de ville have hjulpet hende alligevel. Især når hendes forældre ikke har en forsikring.
Det kan dog være utrolig svært at indrømme sandheden. Især når vi frygter for konsekvenserne. Det bedste vil dog være, hvis veninden selv fortæller sandheden. Før eller siden vil den formentlig slippe ud alligevel, og så er det bedst, at den kommer fra hende selv. Hendes forældre bliver garanteret vrede på hende, og det gør klassen formentlig også. Jeg tror dog, at klassen vil være villige til at hjælpe hende med at betale, ligesom jeg selv erfarede. Situationen vil også før eller siden blive glemt, så klassen endelig kan komme videre.
Hvis veninden derimod ikke fortæller sandheden, så vil klassen blive ved med at lede, indtil der er fundet en gerningsmand. Stemningen i klassen vil forblive dårlig. Rygterne stopper heller ikke, og måske ender Ditte med at få skylden.
Derfor må Ditte først og fremmest fortæller sin veninde, hvad hemmeligheden gør ved hende. Et venskab går begge veje. Ligesom Ditte prøver at beskytte sin veninde, burde veninden også tænke på, hvordan hendes problem påvirker Ditte og deres venskab.
Jeg siger ikke, Ditte skal stikke sin veninde, hvis veninden fortsat nægter at fortælle sandheden. Jeg tror, at vi alle ville have svært ved at finde modet frem. Men Ditte kan måske få en bedre fornemmelse af deres venskab. Måske viser det sig, at veninden er fuldstændig ligeglad med, hvordan hele situationen påvirker Ditte. Hvis dette er tilfældet, bør Ditte spørge sig selv, om veninden virkelig er værd at ofre det hele for. Eller måske er veninden oprigtig bange, og Ditte beslutter at bevare hemmeligheden sammen med hende.
Det vigtigste er i sidste ende, at det er en fælles beslutning, hvor Ditte ikke gør noget ud af tvang. For selvom det egentlig er venindens hemmelighed, så tager løgnen flere med sig - eller hvad tænker du?
Emma
Her gives nogle råd til, hvordan Ditte bør tackle situationen, nemlig ved at tale med veninden. Samtidigt gives deres nogle overvejelser omkring et godt kammeratskab, hvor begge parter bør være ansvarlige og støtte hinanden. Til sidst underskrives indlægget med bloggerens navn eller pseudonym.